Aktualności
Pola mocy. Zielona energia w rolnictwie i przetwórstwie spożywczym
6 czerwiec 2024
Już 20 czerwca na Zamku w Gniewie (woj. pomorskie) odbędzie się konferencja pn. "Pola mocy – zielona energia w rolnictwie i przetwórstwie rolno-spożywczym". Spotkanie organizuje redakcja magazynu Farmer i serwisu farmer.pl.
Tematyka konferencji "Pola mocy – zielona energia w rolnictwie i przetwórstwie rolno-spożywczym" skupi się wokół najważniejszych zagadnień związanych z wykorzystaniem OZE w rolnictwie i przetwórstwie spożywczym. Oto kluczowe zagadnienia, które poruszą zaproszeni eksperci:
- Jak przejść na drugą stronę mocy? Systemy energetyki odnawialnej dla rolników
- Od czego zacząć i jak zaplanować inwestycje w zieloną. energię w gospodarstwach rolnych i na obszarach wiejskich?
- Analizy potencjału wykorzystania fotowoltaiki w branży rolnictwa w Polsce
- Biogazownia - uwarunkowania, proces technologiczny, surowce, poferment. Najnowsze rozwiązania. Jaka biogazownia dla kogo?
- Mikrobiogazownia w gospodarstwie rolnym. Plan, realizacja, funkcjonowanie. Doświadczenia inwestora
- Energia z wiatru - dla kogo i na jakich zasadach?
- Spółdzielnie energetyczne na obszarach wiejskich - współpraca pomiędzy rolnikami i samorządami
- Rolnicy o pozyskiwaniu zielonej energii - doświadczenia
- Przemysł rolno-spożywczy wobec zielonej transformacji
Udział w konferencji wezmą rolnicy, którzy produkują zieloną energię lub są zainteresowani inwestycjami w tym obszarze, pracownicy naukowi, a także przedstawiciele firm oferujących systemy OZE oraz świadczących usługi z zakresu zarządzania energią odnawialną.
Konferencja organizowana jest przez redakcje magazynu Farmer i serwisu farmer.pl. Spotkanie poświęcone jest zielonej energii w rolnictwie i przetwórstwie spożywczym – w agendzie nie zabraknie najpilniejszych tematów i praktycznych wskazówek. Pełna relacja z wydarzenia zostanie opublikowana w portalu.
Trwa rejestracja na wydarzenie, która prowadzona jest przez stronę: