Biogaz rolniczy
Gospodarstwa rolne produkują duże ilości odpadów. Jedną z najlepszych ekologicznie dopuszczalnych form ich utylizacji jest fermentacja beztlenowa. Fermentacja metanowa odpadów pochodzących z produkcji rolniczej, zwłaszcza zwierzęcej oraz przetwórstwa rolno-spożywczego, pozwala na pozyskanie energii w postaci biogazu, zmniejszenie zagrożenia ekologicznego środowiska przyrodniczego oraz produkcję organicznego nawozu wolnego od zanieczyszczeń i odoru.
Poddawanie odchodów zwierząt hodowlanych fermentacji beztlenowej w kontekście nawozowego wykorzystania niesie za sobą następujące efekty:
- zmniejszenie ilości azotu azotanowego na rzecz amonowego,
- zdolność do utrzymania równowagi humusu w glebie,
- zniszczenie nasion chwastów,
- eliminacja patogenów,
- ograniczenie zużycia nawozów sztucznych,
- zmniejszenie ryzyka zanieczyszczenia wód gruntowych i powierzchniowych,
- ograniczenie rozprzestrzeniania czynników chorobotwórczych zawartych w odchodach zwierzęcych.
Aktualne dane dotyczące liczby biogazowni rolniczych w Polsce znajdują się na stronie internetowej Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który prowadzi i publikuje rejestr wytwórców biogazu rolniczego.
Poniższy wykres przedstawia, jakie substraty były stosowane przez biogazownie rolnicze w 2015 r.