UPEBI

UPEBI

Biogaz rolniczy

Gospodarstwa rolne produkują duże ilości odpadów. Jedną z najlepszych ekologicznie dopuszczalnych form ich utylizacji jest fermentacja beztlenowa. Fermentacja metanowa odpadów pochodzących z produkcji rolniczej, zwłaszcza zwierzęcej oraz przetwórstwa rolno-spożywczego, pozwala na pozyskanie energii w postaci biogazu, zmniejszenie zagrożenia ekologicznego środowiska przyrodniczego oraz produkcję organicznego nawozu wolnego od zanieczyszczeń i odoru.
Poddawanie odchodów zwierząt hodowlanych fermentacji beztlenowej w kontekście nawozowego wykorzystania niesie za sobą następujące efekty:

  • zmniejszenie ilości azotu azotanowego na rzecz amonowego,
  • zdolność do utrzymania równowagi humusu w glebie,
  • zniszczenie nasion chwastów,
  • eliminacja patogenów,
  • ograniczenie zużycia nawozów sztucznych,
  • zmniejszenie ryzyka zanieczyszczenia wód gruntowych i powierzchniowych,
  • ograniczenie rozprzestrzeniania czynników chorobotwórczych zawartych w odchodach zwierzęcych.

Aktualne dane dotyczące liczby biogazowni rolniczych w Polsce znajdują się na stronie internetowej Agencji Rynku Rolnego, która prowadzi i publikuje rejestr wytwórców biogazu rolniczego.

Poniższy wykres przedstawia, jakie substraty były stosowane przez biogazownie rolnicze w 2015 r.

Partnerzy

  • European Biogas Association
  • Partnerstwo dla Klimatu
  • Nijhuis Industries
  • Enrocom
  • GPCHEM
  • Verso

© UPEBI 2016      Created by Multitask Group